Senaste nytt

HARLEY-DAVIDSON® ROADSTER™ SKRIVER ETT NYTT KAPITEL I SPORTSTER-MODELLENS HISTORIA

09 december 2016

HARLEY-DAVIDSON® ROADSTER™ SKRIVER ETT NYTT KAPITEL I SPORTSTER-MODELLENS HISTORIA

MILWAUKEE, USA (18 april 2016) – Den nya Harley-Davidson® Roadster™ är resultatet av närmare 60 års erfarenhet. En modell som skalats av till mc-körglädjens grundläggande element. En hoj som är lika hemma på stadens gator och torg som på slingriga landsvägar. Ett slående visuellt intryck även när den står stilla.

– Ända sedan den lanserades 1957 har Harley-Davidson Sportster-modellen visat sig vara enastående väl lämpad för fantasifullt ny- och omskapande och med Roadster skriver vi ett nytt kapitel i denna historia, påpekar Brad Richards, Harley-Davidsons Director of Styling. – Vi har sett hur kunderna fört Sportster-modellen i så många olika riktningar. Roadster är en salig blandning av stilar och genrer, men tanken har hela tiden varit att bygga en mc för förare. En mc som är både slimmad och kraftfull och ger föraren en naturlig koppling till vägen.

Den nya Roadster-modellen – som ingår i Harley-Davidsons marknadsföringskampanj ”Live Your Legend” – tar sin plats i Dark Custom-sortimentet med en minimalistisk design inspirerad av de klassiska racermotorcyklarna och den rådande trenden med avskalade, nakna customhojar och en profil som för tankarna till 1950- och 1960-talets racing-Sportster.

– Vi ville ge Roadster ett drag av KHR-seriens prestandamodeller från mitten av 50-talet och senare Sportster-modeller som anpassades för dragracingbanan, förklarar Richards. – De bågarna hade stänkskärmar som kapats ända ner till stagen, en liten bränsletank och där även i övrigt allt oväsentligt hade skalats bort för att maximera prestanda.

Roadsters moderna prestanda vilar på en kombination av nya fälgar och däck som anpassats efter fjädringskomponenterna och en luftkyld V-Twin-motor på 1200 cc med starkt driv vid medelhöga varvtal. Aluminiumgjutfälgarna – 19 tum fram och 18 tum bak – med 5 delade förskjutna ekrar är särskilt utformade för Roadster och bidrar till dess balanserade, atletiska utstrålning.

– Fälgarna är inspirerade av de klassiska trådekerfälgarna och är den mest komplexa gjutfälg vi någonsin tillverkat, säger Ben McGinley, Industrial Designer på Harley-Davidson. – Trådekrarna pekar utåt på motsatta sidor av fälgen, vilket ger en iögonfallande visuell effekt. Dessa fälgar också väldigt lätta i förhållande till storleken. En omständighet som bidrar till Roadsters smidiga köregenskaper.

Fjädringen på Roadster har förbättrats genom nya inverterade 43 mm-enpatronsgafflar med trippelfjädrar monterade i robusta trippelklämmor och bakre fjädring i med gasladdade emulsionsstötdämpare med utanpåliggande fjädrar och trippelfjädrar med justerbar förladdning som ger ett större fjädringsomfång än någon annan Sportster-modell (114 mm fram och 81 mm bak). Enastående bromsförmåga tack vare dubbla flytande 30 cm-rotorer på framhjulet. ABS-bromsar finns att tillgå som tillval på Roadster.

Roadster ger föraren en aggressiv förarställning med ett nytt, lågt styre och mittställda fotreglage som centrerar förarens vikt över Sportsters klassiska bränsletank på 12,4 l.

I linje med Roadsters avskalade stil har bakskärmen kapats knappt 40 mm kortare jämfört med tidigare nedskurna Sportster-skärmar. Urtagen i remskyddet och ljuddämparskydden för tankarna till de hål man brukar borra i komponenter till racermotorcyklar för att göra dem lättare. Instrumentmätarna – en svepande analog varvräknare med en digital hastighetsmätare infogad i den – sitter samlade i en gemensam tavla 10 cm diameter. De bakre blinkersljusen är monterade direkt på skärmstagen, medan registreringsskylten och bakljusen kombinerats i en ny modul samtidigt som Fastback-sadeln ger mc:ns bakände ett stramt och stilrent utseende.

– Sadelprofilen flyter över i en mycket kort bakskärm, påpekar McGinley. – Överdraget har en serie vadderingar som för tankarna till en vadderad mc-läderjacka och bakre delen av sadeln är avsedd att fungera som bönpall för att göra Roadstern mer mångsidig.

Harley-Davidsons Roadster-modell kommer att finnas i fyra färger: Vivid Black med ett grafitfärgat denimkritstreck, Black Denim med ett rött kritstreck, Velocity Red Sunglo med ett rött kritstreck och tvåtons Billet Silver-Vivid Black med ett vinrött kritstreck.

Se H-D.com för information om alla 2016 års Harley-Davidson®-modeller och adresser till lokala, auktoriserade Harley-Davidson® -återförsäljare.

Om Harley-Davidson Motor Company

Harley-Davidson Motor Company har tillverkat custom-, glidar- och touringmotorcyklar sedan 1903 och ända sedan starten har vi hjälpt kunderna att förverkliga sina personliga frihetsdrömmar. Vi tillhandahåller ett fullständigt sortiment av Harley-Davidson® mc-delar, tillbehör, mc-utrustning och -kläder och allmänna reklamprodukter och arrangerar dessutom festivaler och evenemang där man bland annat kan provköra våra motorcyklar. För mer information, se www.h-d.com.


Tillbaka till föregående sida